A heraldikai tetoválás

A heraldikai tetoválás az ókori görög történészek, geográfusok, írástudok és latin írok értelmeztek azon dák és vándorló népek számára, amelyek az ókori Dacia területén éltek.  Ezen felfedezéseket az ősi görög történészek egészítik ki, akik egy ősi arab törzs, géták, trákok és Isztria lakosainak tetoválásairól számolnak be.
*  Példáúl Pompeius Mela azt állítja, hogy az ősi arab törzsek arcukat és más testrészeiket attól függően tetoválták, hogy mennyit kaptak ezért cserébe az őseiktől. Mindenkinek ugyanolyan jel van a testén és ezeket mosással bármikor leszedhetik.
* Daldisból Artemidor azt mondja, hogy „a trákoknál a nemes származú gyerekeket, míg a gétáknál a rabszolgákat tetoválják. ”
* Hérodotosz pontosítja, hogy ezen a területen a tetoválás a választott nép jelképe, mivel a nem tetoválták a hétköznapi emberek voltak.
* I.e. a IV-III. században  a görög filozófus Clearh elmeséli, hogy a szkíták feleségei, úgy tetoválták a trák nőket, hogy azokat megbüntessék. Kigúnyoltan, szégyennel tele letörölték a szégyen nyomait testükről egy különleges módon: rajzokkal, amelyeket egész testükre felvittek, azért, hogy a szépség eltörölje a bűnt.
* Egy másik görög filozófus beismerte, hogy ő is, mint más nép tetováltatja magát.
* Dion Chrysostomos, görög szónok és filozófus elmeséli, hogy a Trák birodalomban a szabad nők vörös rézzből készített tetoválásokkal vannak tele és minnél több jel borítja testüket, annál nemesebbnek számítanak.
* Egy Plutarchos nevezetű történész megjegyezte, hogy a trákok a feleségeiket azért tetoválják, hogy megbosszúlják Orfeuszt.
* Porfir (görög filozófus) más történészt idézve elmeséli, hogy Zamolxis tolvajok fogságába esett és ezek tetoválták, amikor a Pitagorász elleni felkelés zajlott, ő elfutott és arcát bekötötte a tetoválások miatt. Az is meglehet, hogy Zamolxist még kezdetben, Pitagorász iskolájában tetoválták

* Arisztophanész is mesél arról, hogy az Isztria és Duna közötti térség lakói színes tetoválásokat és ruhákat viseltek. Elmondja, hogy a nők tetováltatnak magukra díszítő jellegű mintákat, melyeket tűvel kiviteleznek. A tűket tűzbe vörösre égették, majd a szúrások után különböző szinezékeket adtak hozzá. A nemes férfiak használták leggyakrabban a tetoválásokat. Ha egy rangos embert a nagy fehérneknek csúfólnak, azt jelenti, hogy homloka csupasz és fehér, mivel nincs rajta tetoválás.

Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply