Popoare tatuate la coada dragonului

În ziua de azi, cât şi în trecut, poporul Li practică o religie bazată pe spititualism, concentrându-se pe strămoşi şi natură. Ei cred că fiecare obiect în universul lor vizibil şi invizibil are propriul suflet şi este nemuritor. Pietrele dispun de o putere specială din acest punct de vedere, fiind „casele” Zeului Pământului, iar altare pline de pietre de toată mărimile şi formele se găsesc în fiecare sat. Şi munţii dispun de spirite, în mod special Muntele cu Cinci Degete, considerat sacru. În anii 1930, un explorator a notat în timpul ascensiunii lui următoarele: „Nu putem vorbi cu voce tare sau să tuşim în mod violent ca să nu deranjăm spiritele muntelui. Plânsul nu este permis. Nu putem nici să ne uităm înapoi în timpul ascensiunii sau a coborârii. Nerespectarea acestor reguli ar avea ca consecinţă o nenorocire de proporţii mari, precum atacuri de către spirite rele sau şerpi veninoase şi alte animale sălbatice.”

Se credea, că Li au venit în Hainan de pe continentul chinez, însă un mit obscur de origine găsit în anii 1930 menţionează, că „Tatăl” tutoror Li provine din partea centrală a Vietnamului. Acest mit de origine, menţionat mai jos, este important deoarece poate fi legat de originea obiceiurilor de tatuat din cadrul tribului Li, despre care vom vorbi mai jos.

Kitul de tatuaj Li consta într-un ac ascuţit de trestie fixat într-un băţ de bambus, iar acesta se bătea manual în piele cu un alt instrument din lemn. Pigmentul se obţinea din indigo natural (Baphicacanthus cusia), sau din nuca Barbados (Jatropha curcas), iar modele de tatuaje se matriţau prima dată pe piele înainte să fie puncţionate în epidermis de către tatuator, care era de obicei o femeie.

Vindecarea plăgii putea să dureze câteva zile.
Motivele folosite de către femeile Li variau în mod semnificativ de la un trib la altul în funcţie de tradiţiile strămoşeşti. Se spunea că sunt motive luate din natură, precum diferite plante, animale şi simboluri totemice de clan, moştenite din generaţie în generaţie.

Popoare tatuate la coada dragonului, sunt triburi din China veche, dintre care unii isi pastreaza si azi traditia straveche.

Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply