Tarile Arabe si tatuajele

Tarile Arabe si tatuajele

In toate tarile Arabe este normal ca femeile sa fie tatuate, insa este dificil sa vezi aceste tatuaje din cauza voalurilor pe care sunt obligati sa le poarte in public. Tatuajele traditionale sunt in disparitie in marile orase, dar multe triburi din locatiile preriferice sau locatii indepartate de orase mari , isi pastreaza si in ziua de azi traditia tatuarii. Toate tatuajele sunt un simbol magic pentru ele, si reprezinta fertilitatea. Aceste tatuaje sunt facute inca din pubertate.

Daca va intrebati ce fel de tatuaje veti gasi in Tarile Arabe, ei bine raspunsul este cele artistice. Tatuajele din Orientul Mijlociu sunt o inspiratie din arta locala.

In istoria tatuajelor, vom povestii ce fel de tatuaje se poarta in tarile arabe si care sunt originile.

Semnificatiile tatuajelor diverse sunt imbogatite poate mai mult decât in orice alte zone cu broderii de sofisticate care le ridica rangul estetic. In acelasi timp, Tarile Arabe sunt pline de contradictii.
Cele mai vechi dovezi ale tatuajelor in Asia de sud-vest au fost decoperite in 1930 când, in valea Tigrului si Eufratului, au fost gasite figurine pictate, datând de 6.000 de ani. Sir Leonard Wooley, arheologul care le-a descoperit a scris: „Pe umerii tuturor figurinelor, atât in fata cât si in spate, sunt semne pictate cu negru, altele redate prin bulgari mici de lut, lipiti pe ele; cred ca acestea sunt unele dintre primele tatuaje, ca cicatricile intâlnite la unele triburi salbatice de astazi”.

Cu timpul, multi calatori in Asia de sud-vest, din secolul al XIX-lea, au descris tatuarea in Tarile arabe. In 1827, Buckingham a scris: „Exista artisti in Bagdad, a caror profesie este sa decoreze formele doamnelor cu cele mai noi modele de coroane de flori, pe anumite zone si mijloc, sau de la sâni la talie. Iar pentru ca aceasta ocupatie necesita foarte mult timp, dar si multe «sedinte»,  asa cum ar spune un veritabil portretist englez, se pare ca artistii aveau suficient timp in a studia si a se perfectiona in frumusetea formelor feminine”.

Cu toate relatarile, exista, totusi, foarte putina informatie privind tatuajele in Tarile arabe. Cea mai completa lucrare este „Body marking in Southwestern Asia” („Marcarea corpului in Asia de sud-vest”) a lui Henry Field. Lucrarea este un studiu care abordeaza tatuarea, branding-ul si utilizarea de henna si kohl. El si-a cules informatiile din calatoriile sale in Egipt, Siria, Iran, Caucaz si zona Golfului Persic. Autorul considera ca originile tatuarii provin din vechile ritualuri religioase, iar la inceput marcarea corpului semnifica o parte a respectivelor obiceiuri.

Populatiile nomade de beduini si de tigani (Nawar) se pare ca au avut principala influentaa, ei fiind cei care au introdus practica desenelor tatuate in triburile arabice sau non arabice. Femeile beduine erau pline de tatuaje facute, se pare, chiar de cei din triburile Nawar. Nawarii si-au lasat amprenta acestei practici asupra Siriei, Egiptului, Libiei, Iranului, Irakului chiar pâna spre secolul XX.  Insa, tatuarea treaditionala in Tarile Asiei de Sud vest era practicata de femei, iar metodele erau tinute secrete.

Tatuajele din Irak

Prin jurul anilor 1930, practica tatuarii s-a raspândit foarte mult in Irak. Tatuarea este cunoscuta, in termeni uzuali, ca „daqq” sau „dagg”. Numele provine de la un termen local care inseamna a „lovi” sau a „ciocani”, cu trimitere la tatuarea prin intepare, punct cu punct.

Astazi, tatuarea este un obicei care deja a inceput sa dea semne de disparitie din viata cotidiana a oraselor. Rareori clasele sociale inalte isi fac tatuaje si chiar locuitorii zonelor urbane din clasele de jos dispretuiesc marcarea corpului.
Cu toate acestea, putinii practicanti ai acestei arte deosebesc doua tipuri de tatuaje: cele decorative si cele vindecatoare. In timp ce tatuarea cu scop vindecator era facuta pe zonele dureroase sau ranite, tatuajul de infrumusetare (lilhila) este mai extins si mai elaborat.

Tatuarea de vindecare era cel mai des folosita pentru entorse, numeroase persoane având desene impergnate pentru a scapa de durerile acestor afectiuni. Totusi, diverse semne si simboluri se regaseau si pe tâmple, frunte ori in apropierea ochilor, pentru a vindeca durerile de cap si problemele oculare.  Tatuarea era, de asemenea, folosita ca leac pentru infectii locale de piele s[i dureri si impotriva reumatismului.
Tatuajul magic sau vrajitoresc
In vechime, exista credinta ca unele tatuaje poarta puteri magice si ar putea impulsiona fertilitatea femeilor. Este vorba, de obicei, un simplu punct sau un desen mic constând in trei sau cinci puncte, aplicate sub clavicula, pe spate sau in zona lombara. Un punct pe vârful nasului unui copil asigura ca viata acestuia era prelungita. Unele femei aveau un sir de puncte in forma unui triunghi tatuat pe o palma pentru a fi sigure de devotamentul sotului.

 Percepere in timp

De ce arabii nu prea au tatuaje? Aceasta este o intrebare frecventa pe forumurile cu subiecte care privesc practica tatuarii. Unul dintre cele mai vechi roluri ale tatuajelor era acela de exorcizare. Uzitat in viata triburilor antice de nomazi arabi, fiind perceput de europeni ca un obicei al beduinilor antici, semnificatia magica si religioasa a tatuajului a capatat, treptat, rol de infrumuset]are a femeilor si a devenit o metoda obisnuita de machiaj.

Obiceiurile religioase ale zonei au primat in fata vechilor practici de marcare a corpului. Asa ca, acum, in lumea araba, rareori vezi o femeie tatuata in orasele medii si mari. Principala motivatie este „credinta islamica potrivit careia obtinerea de semne impregnate in piele constituie un pacat si este interzisa deoarece incearca sa modifice si sa distruga creatia lui Allah. Este interzisa plasarea unui obiect pe corp, care initial nu a fost acolo in timpul nasterii, cu scopul de a infrumuseta ceva care a fost deja perfectat”, explica un blogger din zona. „Motivele pentru care orice tatuaj efectuat in orice tara din Peninsula Arabica, ar costa cu 70% mai mult decât in oricare alta tara sunt ca artistii tatuatori sunt, de obicei, putini si nu promoveaza aceasta arta”, mai sustine bloggerul. In schimb, tatuajele cu henna sunt unele dintre cele mai cautate si utilizate in Lumea Araba, care este considerata leaganul desenelor cu henna.

 Valurile tineretii

Cu toate obstacolele sociale, recent, in Maroc a aparut un fenomen de noutate in privinta tatuajelor. Multe adolescente apar cu desene de diverse forme pe mâini, brate, gât si chiar pe fata, lucruri de care se mândresc. Moda tatuajelor a inceput sa se manifeste si in rândul tinerelor din Liban, destul de timid, deocamdata.

Fetele deja nu se mai intâlnesc pentru a-si admira bijuteriile de lux ci mai degraba tatuajele cu design exotic si pline de culori stralucitoare.  In general, tinerele isi doresc desene pe brate sau mâini. Cine vrea sa fie ‚la moda” alege trandafiri, fluturi si alte modele speciale, pe gât. In acelasi timp, femeile adulte isi tatueaza mai degraba sprâncenele si isi fac conturul buzelor.
De obicei, sabloanele sunt alese dintre modele mai putin obisnuite. Trandafiri, tatuaje japonezi, frunze verzi picurând, modele grafice profunde si nepredictibile si o mare varietate de litere-flori, cuvinte de bun augur.
In ciuda traditiilor stricte, odata cu dezvoltarea progresiva a societatii, si femeile arabe se modernizeaza, iar tatuajele sunt, pentru unele dintre ele, modalitatile perfecte de a atrage atentia intr-un mod occidental.

 

Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply