Tatuaje in Thailanda

A devotee attends the religious tattoo festival at Wat Bang Phra, where they come to recharge the power of their sacred tattoos, in Nakhon Pathom province, Thailand, March 11, 2017. REUTERS/Jorge Silva

Tatuaje in Thailanda – o traditie budista antica

In nicio alta tara din lume cu exceptia Thailandei traditia tatuajelor nu are o celebrare religioasa anuala. In aceasta zona, tatuarea atinge spiritualul prin conexiunea cu budismul.
O data pe an, mii de de entuziati ai tatuajelor din lumea intreaga vin la templul cunoscut ca Wat Bang Phra, localizat in orasul Nakhon Chai Si, la 50 de kilometri in afara Bangkokului.

Festivalul tatuajelor are loc in luna martie si aduna mii de adepti ai acestei arte care se reintorc periodic la templu pentru a-si reincarca energetic tatuajele. Zeci de calugari budisti, tatuati din cap pâna in picioare, sunt maestri desavârsiti ai acestei arte. Locatia mai este cunoscuta si ca Templul Tigrului Zburator.

Spre deosebire de cele mai multe tatuaje din vest, versiunile thailandeze includ implicarea in spiritualitate iar uneori poarta incarcatura unor superstitii. Protectie, noroc, binecuvântari de sus – acestea sunt cautate de devotatii tatuajelor. Multa lume vine deja tatuata si se afla acolo pur si simplu doar pentru a-si reface tatuajele deja existente. Opera este realizata de catre calugarii  budisti ca o re-binecuvântare a artei de pe corpul doritorilor.

In timpul festivitatilor nu este iesit din comun, pentru adeptii tatuajelor, ca prin cântarile lor, sa atinga o inalta stare de constiinta, asemanatoare intrarii intr-o transa. Toti vin cu daruri, bete aromate si flori pentru invatatorul venerabil al tatuatorilor.
Este o traditie veche in Thailanda ca soldatii sa poarte tatuaje protectoare numite Sak Yant. Credinta in puterile magice este atât de mare incât a devenit un fapt obisnuit convingerea ca tatuajul potrivit, facut de catre maestrul tatuator, poate opri gloantele. Nu doar desenele budiste sunt puternice, ci mai ales rugaciunile din timpul efectuarii lor.
Ele sunt recitate de calugari si tatuajele de metri lungime isi fac treaba. Acul este directionat cu o mâna ca un tac de biliard, in timp ce cu cealalta mâna maestrul executa batai rapide in piele. Incheietura calugarului abia se vede in timp ce introduce ritmat acele de doua sau trei ori pe secunda, Incât nici nu se vad. Rezultatul seriei de puncte batute foarte precis si apropiat in piele se aseamana cu o tapiserie brodata. Intr-adevar, potrivit adeptilor, tatuajul de mâna este dureros, dar este usor suportabil atunci când ai convingerea ca, dupa aceasta experienta devii invincibil.

Dar tatuarea manuala nu este singura tehnica practicata in Thailanda. Cealalta metoda inca frecvent practicata, presupune penetrarea pielii cu acul, dupa care este frecata toata rana cu tus, in timp ce calugarul tatuator rosteste o rugaciune menita sa impregneze tatuajul cu putere spirituala.
Exista sute de desene thailandeze traditionale, multe dintre ele animale. Fascinati dintotdeauna de forta si gratia tigrului, thailandezii l-au ales drept cel mai popular simbol. Partea lombara este zona cel mai frecvent folosita pentru acest cel mai puternic dintre modele
A avea un tatuaj cu un tigru inseamna a-ti atribui spiritul tigrului, un spirit care va face parte din viata ta pentru totdeauna. Angelina Jolie a ales un astfel de tatuaj clasic cu un tigru, pe care l-a realizat unul dintre cei mai solicitati maestri tatuatori, venerabilul Ajarn Noo Kanphai, in 2004.

 

 

Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply